MAROSVÁSÁRHELY,
Marosmegye Negoiului utca 2A szám
Bejelentkezési telefonszámok: 0265-255.255
0771-653.770, 0757-232.568

Betegtájékoztató

Aranyér Kezelés műtét nélkül.

Gumigyűrűs elszóritás-választott módszer

Autor: Conf. Dr. Coroş Marius

 

Mi az aranyér

Az aranyér kitágult erek, főként vénák, hasonlóan a visszerekre,megtalálható a végbélnyílásban és a végbélben.

Meghatározó okok az aranyér kialakúlására

A fő oka a érfal ellenállásának csökkenése, általában öröklött ,ami a vénák kitágulásához vezet néhány tényező hatására, mint például:

 •  Székrekedés
 • Ülő munkát végző személyek (vezetők, könyvelők,informatikusok, stb)
 • Elhízás, terhesség,
 • Alkohol és fűszeres ételek fogyasztása, stb

Aranyér típusai

 • Belsők - amelyek bent vannak a végbélben
 • Külsők - amelyek kívül találhatók, közel a végbélnyíláshoz, a bőr alatt
 • Vegyes - valójában fejlettebb belső aranyerek amelyek összefolynak a külső aranyerekkel

Fokozatok

 •  I. fokozatú: az aranyerek benyúlnak a végbél csatornába, de nincs prolapsus (előesés).
 • II fokozatú: az aranyerek prolabálódnak székelés esetén, de spontán visszahúzódnak.
 • III fokozatú:az aranyerek prolabálodnak székeléskor és erőfeszítéskor és csak manuálisan(ujjal való visszahelyezés) helyezhetőek vissza.
 • IV fokozatú: állandó előesett aranyeres csomók vannak (prolabált aranyér)csak manuálisan helzezhető vissza,de azonnal visszaesik.

Szövődmények

Ha már megjelentek, az aranyerek folyamatosan fejlődnek, ha a kiváltó tényezők fennállnak és az evolúció során a szövődmények is megjelennek. Közülük a leggyakoribbak és legsúlyosabbak a következők:

 • Vérzés (rectoragia) - amely megijeszti a beteget, és öztőnzi,hogy orvoshoz forduljon. Emellett egy súlyos betegség: a végbélrákban is előfordulhat a végbélvérzés. Az aranyérnél jelentkező vérzés jellemzöi: sötétvörös vér (vénás) vagy világosabb (artériás) általában a székletre csöpög (nem keveredik a széklettel), vagy a WC kagylóba,vagy a WC-papírra. Néha a vérzés nagy mennyiségű is lehet ami hatással lehet a beteg számára. Az ismételt vérzések,vérszegénység kialakulasát okozzák.

 • Aranyér trombózis – az aranyér csomokban történő véralvadás .A külső aranyéreknél fordul elő gyakrabban a különösen egy székrekedés epizód, hasmenés, intenzív testmozgás, anális szex, stb esetében. Lehet, kis méretű, csak egy aranyér csomóra korlátozva vagy az egész anális kerületre kiterjedhet. Heves fájdalom jelentkezik a gyulladás miatt(aranyér tromboflebitis)Fájdalmas helyi duzzanat jelentkezik .Az állapot lefolyása felszívódás lehet kb 2-3 hét alatt, de gyakran szövődmények fejlődhetnek ki, bőr vagy a nyálkahártya fekélyek, végbél sipoly, vérzés,tályogok.

 • Végbélnyilás körüli tályog – leggyakrabban a különböző fokozati aranyeres szenvedőknél fordulnak elő. Nagyon kellemetlen szövődmény a következményei miatt.Különböző helyszíneken a végbélnyílás körül, erőssen fájdalmas, genny zacskók jelennek meg,szepszisszel. A beteget meg kell műteni (az első szakaszban egy bemetszést ejtenek,hogy kifolyjón a genny), de szinte minden esetben végbélnyílás sipolyok képződnek (egy csatorna a végbél és a bőr között),amelyet 6 hét múlva ujra kell műteni. Sajnos, sok esetben a sipolyok kiujjulnak és szükséges a többszörös műtéti beavatkozás, amelyek hatással lehetnek az anális önmegtartóztatásra.

Megelőző intézkedések

Különösen ott, ahol léteznek családi előzmények (aranyér, visszértágulat) korai intézkedéseket kell hozni, amelyek célja elsősorban a szövődmények megelőzése, de az aranyér evolúcióját is lelassithasák.

 • Gyümölcsökben és zöldségben gazdag étrenddel, legalább 2-2,5 L folyadék/ nap bevitelével,nem irritáló székletlágyítók használatával biztosítson minden nap ,rendszeres normális álagú székletet. (hosszú időn keresztül nem ajánlott glicerin kúp vagy beöntés)
 • Kerülje a mozgásszegénységet és hosszú ideig ülni
 • Testsúlycsökkentés a normál határokig
 • Kerülje a megerőltető testgyakorlatokat
 • Az alkohol és a nagyon fűszeres ételek fogyasztását

A napi helyi higiéni biztosítása minden székelés után meleg vízzel,szappan nélkül (néhány szappan okozhat perianális dermatitiszt, vagy néhány ember bőre érzékeny a szappanok bizonyos elemeire) Rendszeres proktológia vizsgálat Érösszehúzó hatóanyagú gyógyszerek használata(Ginkorfort, Detralex, Revada, Venoruton, Tarosin, C-vitamin, stb)

Aranyerek kezelése

Az aranyér fejlődési szakaszától,a beteg választásától,az orvos tapasztalatától, és rendelő berendezésétől függően, aranyér kezelése mind sebészeti és nem sebészeti módszerrel elvégezhető.

 

Mint bármely más betegségben, ha a páciens az orvos idejében jelentkezik az orvoshoz,a betegség kezdeti szakaszaiban, a kezelés kevésbé lesz agresszív, fájdalommentes és el lehet végezni járóbetegi körülmények között, vagyis nincs szükség kórházba való beutalásra. Előrehaladott vagy a súlyos szövődmények esetében, leggyakrabban az egyetlen lehetséges kezelés a műtét.

 

Sebészeti kezelés – az aranyér csomók megszüntetését célozzák kimetszéssel,és kórházi körülmények között végzik ,érzéstelenítéssel (spinális, általános vagy helyi). Számos  sebészeti módszer létezik,de minden esetben, a végén néhány erősen fájdalma seb (sérülés) lesz , különösen a székletürítéskor. Gyógyulási idő 6-8 hét, de egyes esetekben ismételt korrekciós műtétek ( végbélnyilási tágitás) szükségesek. A műtéti  és az anesztézia kockázatok nem elhanyagolhatóak és a korai műtétutáni szövődmények (vérzés, vérömleny,fertőzés) és a későik (végbélnyílási szűkület, nedves végbélnyílás, végbél-inkontinencia, stb) sem.

 

A nem sebészeti módszerek különösen a kevésbé előrehaladott stádiumú (I, II és III)belső aranyerekre vonatkoznak Ezek közül néhány:

 •     Gyűrűs elszóritás - a legszélesebb körben használt
 •     Szklerózis
 •     Infravörös fotokoaguláció vagy lézer
 •     Krioterápia

GYŰRŰS ELSZÓRITÁS

Járóbetegi körülmények között végezhető. Ez egy teljesen fájdalommentes manőver, és a kezelés általában kevesebb mint 5 perc.
A beteget a bal oldalsó felére helyezik összegömbölyödve,mint a proktológia vizsgálaton.Az eljárást egy cső alakú eszközzel végezik, ami szivattyúhoz csatlakóztatott. A készüléket feltöltik két gumigyűrűvel.A belső aranyerek megtekintéséhez , behelyezik az anuscopot,az eszköz segítségével beszivják az aranyeret,majd a gyökerét a két gumigyűrűvel elszóritják. Így az aranyér vérellátása megszakad, és ez mintegy 5-7 napon belül elhal, egy heget hagyva mögötte, aminek körülbelül 2-3 hét szükséges,a teljes gyógyúláshoz. Az eljárást  több kezeléssel,  az aranyerek számától és a méret függően végzik.

 

A gumigyűrűs elszóritás előnyei a klasszikus műtéttel szemben:

 • Nem igényel kórházba való beutalást és a napi tevékenységét normális körülmények között végezheti 
 • Mivel ez egy nem fájdalmas művelet ezért nem szükséges érzéstelenítés, így elkerülhetők az érzéstelenitéssel vagy műtéttel járó kockázatok.
 • Nem végeznek metszéseket,vágásokat  így nem léteznek sebhelyek,nincs szükség kötőzésre, a végbélnyilást nem deformálják a maradandó hegek,elkerülve néhány szövődményt, mint a "nedves végbélnyílás", inkontinencia vagy a végbélnyílás szűkülése
 • Az eredmények hosszútávon sokkal jobbak és kevésbé gyakoribb a visszaesés(az aranyér újra megjelenése)mivel az elszóritás endoszkópos ellenőrzéssel  történik,és a kezelés addig tart mig az összes aranyér  eltávolítódik.

A módszerének határok a következő:

 • Az elszóritásos módszer csak a  belső aranyerekre vónatkózik. A külső aranyerekre nem lehet használni. Az ők esetükben  műtéti eltávolításra van szükség,melyet ambuláns körülmények között is lehet végezni , helyi érzéstelenítéssel, a belső aranyerek  kezelésének befejezése után;
 • Nem lehet alkalmazni nagyon előrehaladott esetekben ( iv-ik fokú  és süllyedt  aranyerek esetében). Ezekben az esetekben műtéti beavatkozásra van szükség, kórházi beutalással. Ezért fontos, hogy minél elöbb jelentkezzen végbélsebészeti szűrésre;
 • Olyan eljárás, amely hosszabb időszakra nyúlik ,függően az aranyerek számától , szükség  van több vizitre, amelyek csak 2-5-ig tartanak.

Mi történik egy kezelés után:

 • A gumigyűrűs elszóritási manőver teljesen fájdalommentes;
 • Pár perccel azután, tapasztalhatnak tompa nyomó érzést a végbélben( székletürítési érzés), de eltűnik az első óra után;
 • Bár több mint 80%-ánál nem jelentkezik semmilyen fájdalom a következő napokban, lehetséges, hogy a második és harmadik napon  helyi fájdalmat tapasztaljon, de ez kezelhető, egyszerű fájdalomcsillapítókkal (algocalmin, algifen, ketonal stb), és nem akadályozza a normális tevékenységében;
 • Általában a gumigyűrűzés után az 5-ik és 7-ik nap között, székletürítésnél ,  egy kis  végbélvérzést tapasztal amely a lehulló aranyérnek tulajdonitható. Ne aggódjon, ez a vérzés normális, és leáll spontán. Megtörténhet,hogy nem vérzik. Ez is normális, és nem jelenti azt, hogy nem hullót le az elszóritott aranyér.