Târgu Mureş, Str. Negoiului 2A
Tel.programări: 0265-255.255, 0771-653.770, 0757-232.568

Informaţii pacienţi

UTILITATEA CRIOTERAPIEI IN DERMATOLOGIE

Autor: Dr. Sonia Ignat

  • Ce este crioterapia?
  • Ce tip de leziuni tratam cu azot lichid in cabinet
  • Veruci vulgare
  • Keratoze seboreice
  • Cat va dura tratamentul?

Ce este crioterapia?

Crioterapia reprezinta procedura de “inghetare” a leziunilor cutanate. Cel mai frecvent se realizeaza cu azot lichid, la -196 grade, producand apoptoza (moartea) celulelor. Este o procedura minim invaziva, ce nu presupune durere, doar un usor discomfort.

Ce tip de leziuni tratam cu azot lichid in cabinet?

⇒Leziuni virale (ex. veruci vulgare, condiloame acuminate)

⇒Leziuni non-virale (ex. keratoze seboreice)

Veruci vulgare

Popular cunoscute si sub denumirea de “negi”, acestea sunt niste leziuni foarte frecvent Intalnite in practica dermatologica curenta.

Clinic, se prezinta sub forma unor papule hiperkeratozice (excrescente rugoase, aspre) de culoarea pielii, de obicei cu un punct negricios central, localizate in special pe maini (palmar, fetele laterale ale degetelor, periunghial), picioare (plantar), fata, genunchi, etc.

Sunt determinate de virusul HPV (Human Papilloma Virus), cele mai comune subtipuri incriminate fiind 2, 3, 4, 27, 29 si 57, leziunile fiind inoculate prin contact direct sau autoinoculare.

Sunt frecvent intalnite in cazul copiilor de varsta scolara, persoanelor cu eczema constitutionala (ex. dermatita atopica, datorita diminuarii functiei de bariera cutanata), persoanelor aflate sub tratament imunosupresor pentru diverse afectiuni (ex. azatioprina, ciclosporina), sau in cazul celor infectati HIV.

Netratate, leziunile cresc in dimensiuni, producand prejudiciu cosmetic si functional (ex. cele periunghiale pot afecta cresterea unghiei, iar cele plantare provoaca jena functionala, la mers).

Keratoze seboreice

Cunoscute si sub denumirea de veruci seboreice, acestea reprezinta leziuni cutanate extrem de frecvente.

Ele apar cu precadere dupa 20 ani, statisticile aratand ca peste 90% din populatia peste 60 ani are cel putin o asemenea leziune.

Clinic, se prezinta sub forma unor excrescente verucoase, brun- maronii pana la negru (uneori cu aspect clinic Ingrijorator, datorita coloratiei), cu suprafata verucoasa, variind ca forma si dimensiuni. Pot sa apara oriunde pe corp, cu exceptia palmelor, plantelor si mucoaselor.

Etiologia (cauza) nu este cunoscuta. Par a fi influentate genetic, astfel unii oameni mostenesc o predispozitie de a dezvolta asemenea leziuni. Soarele poate fi, de asemenea, incriminat pentru aparitia lor, precum si unele tratamente antineoplazice

Diagnosticul se pune clinic si cu ajutorul dermatoscopului, de catre medical dermatolog.

Tratamentul se indica in caz de prurit (mancarime) a leziunii, durere (ce poate sa apara ca urmare a traumatismelor repetate), sau din motive estetice.

Cat va dura tratamentul?

Frecventa sedintelor de crioterapie se va stabili impreuna cu medicul dermatolog, in functie de tipul leziunii, dimensiunea acesteia, vechimea leziunii, tolerabilitatea pacientului, etc.

Post-terapie, sunt posibile o usoara tumefiere a zonei, inrosire, cu vezicula. Se va aplica tratamentul local recomandat (antiseptic si crema epitelizanta/ crema cu antibiotic).